Recept dana: Limun kuglof
Ljubitelji limuna biće oduševljeni ovim receptom. Ovaj kuglof je mekan i sočan, a način pripreme je pritom vrlo jednostavan.
Sastojci:
- 6 jaja,
- 200 g šećera,
- 2 limuna,
- 2 dcl ulja,
- 2 dcl mleka,
- 250 g oštrog brašna,
- prašak za pecivo,
- 4 kašike šećera u prahu
- limun
Priprema:
1. Odvojiti žumanca od belanaca, pa „tući“ posebno belanca skoro do kraja. Postepeno dodavati 200 g šećera, pa ulupati sneg sa šećerom.
2. Podestiti mikser na najmanju brzinu, pa dodavati jedno po jedno žumance. Mutiti još koju sekundu.
3. Prestati s mućenjem, pa metlicom od miksera lagano umešati sok od jednog limuna i koricu od jednog limuna, 2 dcl ulja,
2 dcl mleka, 250 g brašna pomešanog s kesicom praška za pecivo.
4. Rernu ugrejati na 170 stepeni.
5. Smesu sipati u kuglof, prethodno dobro premazan margarinom i posut brašnom.
6. U zagrejanu rernu staviti kuglof da se peče 40 minuta.
7. Kada je kuglof pečen, izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se hladi 10 minuta.
8. Izvaditi ga potom iz kalupa i preliti pripremljenim sokom od limuna sa 3-4 kašike šećera u prahu.
9. Kad se ohladi, kuglof posuti šećerom u prahu.