Recept dana: Šnenokle
U pitanju je brzinski desert od svega pet sastojaka. Ovaj slatkiš je izvorno austrijskog porekla, ali se kod nas davnih dana odomaćio...
Sastojci:
- 5 jaja,
- 1 l mleka,
- 100 g šećera,
- kašičica ekstrakta vanile,
- prstohvat soli
Priprema:
1. Odvojiti belanca od žumanaca. Malo mleka staviti da se kuva na laganoj vatri dok ne provri. Potom dodati ekstrakt vanile.
2. Belanca malo posoliti, pa ih mikserom umutiti u sneg s dve kašike šećera (oduzeti od ukupnog šećera).
3. Žumanca umutiti s ostatkom šećera.
4. U provrelo mleko stavljati kašiku po kašiku snega, okrenuti ih kašikom, pa izvaditi šupljikavom kašikom.
5. Skinuti mleko s vatre, pa dodati par kašika vrućeg mleka u umućena žumanca, a potom lagano uliti žumanca u preostalo mleko uz stalno mešanje.
6. Vratiti na vatru i kuvati mešajući dok se krem lepo ne zgusne. 7. Staviti malo kuvanog krema u činiju, pa ubaciti par žumanaca od snega i poslužiti. Ili kuvani krem preliti preko izvađenih žžumanaca, pa vaditi u činijice i poslužiti.