Рецепт дана: Шненокле
У питању је брзински десерт од свега пет састојака. Овај слаткиш је изворно аустријског порекла, али се код нас давних дана одомаћио...
Састојци:
- 5 јаја,
- 1 л млека,
- 100 г шећера,
- кашичица екстракта ваниле,
- прстохват соли
Припрема:
1. Одвојити беланца од жуманаца. Мало млека ставити да се кува на лаганој ватри док не проври. Потом додати екстракт ваниле.
2. Беланца мало посолити, па их миксером умутити у снег с две кашике шећера (одузети од укупног шећера).
3. Жуманца умутити с остатком шећера.
4. У проврело млеко стављати кашику по кашику снега, окренути их кашиком, па извадити шупљикавом кашиком.
5. Скинути млеко с ватре, па додати пар кашика врућег млека у умућена жуманца, а потом лагано улити жуманца у преостало млеко уз стално мешање.
6. Вратити на ватру и кувати мешајући док се крем лепо не згусне. 7. Ставити мало куваног крема у чинију, па убацити пар жуманаца од снега и послужити. Или кувани крем прелити преко извађених жжуманаца, па вадити у чинијице и послужити.