Recept dana: Palačinke na klasičan način
Obično su najjednostavnija rešenja kako u životu, tako i u kuhinji – najbolja. Palačinke su svakako potvrda za to.
Sastojci:
- 200 g brašna (tip 400, meko),
- 2 jajeta,
- 1 kašika ulja,
- 3 dl mleka i malo mlake vode,
- kašičica soli i šećera
Priprema:
1. Uzeti dublju plastičnu posudu i u nju sipati brašno, dodati jaja i oko 2 decilitra mleka, pa zatim sve dobro umutiti. Ako je potrebno, dodati još malo mleka.
2. Mutiti dok smesa ne postane glatka i bez grudvica, a potom dodati još mleka i malo kisele vode, dok se ne dobije prilično retko testo, koje po gustini već liči na čorbu.
3. U umućeno testo dodati oko decilitar ulja i dobro promešati.
4. U tiganj sipati ulje, pa kad se zagreje odvaditi višak masnoće.
5. Vratiti ga na ringlu i onda kutlačom sipati testo i ravnomerno ga razliti po tiganju.
6. Temperatura na kojoj se palačinke peku mora da bude visoka.
7. Peći kratko sa obe strane, a ukoliko niste vični u bacanju palačinke uvis, možete je prevrnuti i nožem.
8. Gotove palačinke ređajte na plitak tanjir i na kraju vam još samo ostaje da namažete fil po želji.