Recept dana: Sicilijanski burger
Fina i sočna pljeskavica s krompirima koji se tope u ustima...
Sastojci:
- 600 g krompira,
- 500 g mlevene junetine,
- 1 jaje,
- 100 g feta sira,
- 100 g vlasca,
- glavica luka,
- konzerva paradajz pelata,
- 150 g gaude,
- 2 kašike vegete,
- 3 kašičice soli,
- kašika šećera,
- kašika bibera,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- malo crvene paprike
Priprema:
1. Krompire oguliti, iseći na četvrtine i poređati u pleh.
2. Začiniti kašikom vegete, soli, crvenom paprikom, pa dodati tri kašike maslinovog ulja i sve dobro promešati i staviti da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.
3. Smesu za burgere pripremiti tako da mleveno meso začiniti vegetom, solju i biberom, pa dodati sitno seckan vlasac.
4. Potom dodati jaje, izmrvljenu fetu i sve dobro promešati.
5. Oblikovati burgere i kratko ih ispržiti u vrućem ulju po par minuta sa svake strane.
6. Zatim u tiganju ispržiti luk isečen na kriške, dodati kašiku soli i šećera, ubaciti pelate i kuvati 15 minuta.
7. U pleh staviti papir za pečenje i na njega poređati pečene burgere, na svaki staviti po 2-3 kašike sosa od paradajza i po krišku sira.
8. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.