Recept dana: Pita s bukovačama i šampinjonima
Ne mora svaki dan u tanjiru da bude i mesa. Probajte ovu posnu pitu i uverite se da su bukovače i šampinjoni sjajna proteinska zamena.
Sastojci:
- ½ kg kora za pitu,
- 250 g bukovača,
- 250 g šampinjona,
- 3 glavice crnog luka,
- malo peršunov lista,
- 2 dl ulja,
- 2 dl kisele vode,
- so, biber, vegeta, tucana paprika po ukus,
- 30 g margarina
Priprema:
1. Crni luk sitno iseckati i propržiti na ulju, dodati iseckane bukovače i nastaviti s prženjem.
2. Sitno iseći šampinjone i peršunov list. U luk i bukovaču dodati šampinjone, začiniti solju, biberom, vegetom i tucanom paprikom. Prodinstati desetak minuta, pa dodati peršunov list.
3. Pomešti kiselu vodu i ulje. Slagati po tri kore jednu na drugu i svaku prskati mešavinom vode i ulja. Na treću koru rasporediti fil od pečuraka.
4. Saviti malo desnu i levu stranu da fil ne bi izašao prilikom pečenja i uviti u rolat.
5. Ponavljati postupak dok se ne utroši materijal.
6. Rolate slagati u nauljen pleh i peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
7. Izvaditi pleh iz rerne, iseći parčiće i malo ih premazati kockicom margarina.
8. Vratiti pitu u rernu (koju smo smanjili na 180) i zapeći.