Recept dana: Rižoto od bundeve
Kuvana ili pečena; u čorbi ili u rižotu - bundeva uvek očarava finoćom ukusa i bojom.
Sastojci:
- 300 g pirinča,
- 300 g bundeve,
- srednja glavica luka,
- 1 l domaćeg bujona ili kocka za supu od povrća,
- 100 ml belog vina,
- puter,
- pekorino sir,
- maslinovo ulje,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Pripremiti domaći bujon ili kocku za supu rastvoriti u vreloj vodi.
2. Iseckati luk na sitne kocke, a bundevu očistiti i narendati na krupno.
3. U šerpu sipati malo maslinovog ulja i stavite komadić putera, a kada se masnoća zagreje dodati crni luk.
4. Pržiti dok luk ne postane staklast, potom dodati pirinač i sve dobro promešati.
5. Kada pirinač postane staklast, naliti vinom i ostaviti par minuta da se krčka, tačnije dok alkohol ne ispari.
6. Kada ispari, početi s postepenim nalivanjem bujona i smanjiti na srednju vatru.
7. Sipati kutlaču po kutlaču i pritom novu dodati tek kada je pirinač u potpunosti upio prethodnu, sve vreme mešajući. 8. Ponavljati ovu radnju sve dok pirinač ne bude kuvan i pritom paziti da ne bude prekuvan.
8. Ako vam zafali tečnosti, dodati ključalu vodu.
9. Desetak minuta pred kraj kuvanja, dodati so, biber i narendanu bundevu.
10. Na kraju još dodati rendani pekorino u količini po želji, kao i komadić putera.
11. Sve dobro promešati i služiti odmah.