Рецепт дана: Рижото од бундеве
Кувана или печена; у чорби или у рижоту - бундева увек очарава финоћом укуса и бојом.
Састојци:
- 300 г пиринча,
- 300 г бундеве,
- средња главица лука,
- 1 л домаћег бујона или коцка за супу од поврћа,
- 100 мл белог вина,
- путер,
- пекорино сир,
- маслиново уље,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. Припремити домаћи бујон или коцку за супу растворити у врелој води.
2. Исецкати лук на ситне коцке, а бундеву очистити и нарендати на крупно.
3. У шерпу сипати мало маслиновог уља и ставите комадић путера, а када се масноћа загреје додати црни лук.
4. Пржити док лук не постане стакласт, потом додати пиринач и све добро промешати.
5. Када пиринач постане стакласт, налити вином и оставити пар минута да се крчка, тачније док алкохол не испари.
6. Када испари, почети с постепеним наливањем бујона и смањити на средњу ватру.
7. Сипати кутлачу по кутлачу и притом нову додати тек када је пиринач у потпуности упио prеthodnu, све време мешајући. 8. Понављати ову радњу све док пиринач не буде куван и притом пазити да не буде прекуван.
8. Ако вам зафали течности, додати кључалу воду.
9. Десетак минута пред крај кувања, додати со, бибер и нарендану бундеву.
10. На крају још додати рендани пекорино у количини по жељи, као и комадић путера.
11. Све добро промешати и служити одмах.