Recept dana: Lenja pita s rogačem
U poređenju s čokoladom, rogač je tri puta bogatiji kalcijumom. U pitanju je idealna namirnica za one koji ne podnose gluten ili su alergični na orašaste plodove. Može da zameni deo brašna u slatkim receptima.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna,
- 200 g margarina,
- 50 g kajmaka,
- 2 žumanceta,
- kašika šećera,
- 1/2 kašičice soli,
- kesica praška za pecivo,
- kašika rendane limunove kore
Za fil:
- 200 g mlevenog rogača,
- 250 g šećera,
- 500 g jabuka,
- 50 ml ruma,
- kašičica cimeta,
- 2 belanceta
I još:
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Za pripremu testa u dubljoj činiji pomešati brašno, omekšali margarin, kajmak, žumanca, so, prašak za pecivo i limunovu koru.
2. Sve dobro promešati mikserom na najmanjoj brzini dok se ne dobije rastresita masa. Grudvičasto rastresito testo preručiti na radnu površinu, pa dobro umesiti rukama. Podeliti ga zatim na dva jednaka dela i ostaviti da odstoji oko pola sata.
3. Fil pripremiti tako što se mikserom umute belanca u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera.
4. U većoj činiji pomešati rendane jabuke, rogač, rum i cimet, pa lagano umešati belanca.
5. Na radnu površinu posuti brašno i oklagijom rastanjiti polovinu testa na veličinu tepsije (25H35 cm).
6. Testo prebaciti u podmazani pleh, pa izbockati viljuškom na nekoliko mesta.
7. Potom staviti fil i ravnomerno ga rasporediti.
8. Na isti način rastanjiti i drugu koru i prebaciti preko fila.
9. Peći oko 50 minuta na 180 stepeni.
10. Pečeni kolač ohladiti, pa potom iseći na kocke i posuti prah šećerom.