Recept dana: Punjeni šampinjoni
Šampinjoni punjeni slaninom i kačkavaljem oduševiće vas punoćom ukusa, bez obzira da li ćete ih servirati za ručak ili večeru...
Sastojci:
- 400 g većih šampinjona,
- 50 g dimljene slanine,
- 50 g praziluka (beli deo),
- 50 g kačkavalja,
- ½ kašičice bibera,
- kašičica origana,
- čen belog luka,
- kašika svežeg peršunov lista,
- so po ukusu,
- ulje
Priprema:
1. Oprati šampinjone, očistiti ih, odvojiti drške, pa drške iseći na kolutiće.
2. Kačkavalj iseći na kockice.
3. Praziluk dobro očistiti i oprati i iseći na kockice. Beli luk takođe očistiti i sitno iseći.
4. Zagrejati ulje, pa propržiti drške od šampinjona, dodati slaninu, praziluk i na kraju beli luk. Posoliti po ukusu, dodati biber, origano i dinstati dok ne uvri voda koju će drške od šampinjona da puste.
5. Skloniti fil sa šporeta i umešati opran i iseckan peršunov list.
6. Šampinjone poređati u pekač, pa ih nafilovati.
7. Peći ih 15 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni.
8. Izvaditi šampinjone iz rerne, na svaki staviti malo kačkavalja i vratiti u rernu na par minuta, odnosno, dok se kačkavalj ne istopi.