Recept dana: Lažna krempita
Gotova za svega pola sata, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
- 250 g lisnatog testa,
3 jajeta,
- 1 l mleka,
- 8 kašika šećera,
- 4 kašike gustina,
- pola kašike ekstrakta vanile,
- puding od vanile,
- 100 g bele čokolade,
- 500 ml slatke pavlake,
- rendana korica limuna i pomorandže.
Priprema:
1. Razvaljati lisnato testo na veličinu velikog pravougaonog pleha, staviti ga na papir za pečenje i dobro izbosti viljuškom.
2. U sredini testa iseći krug za centimetar-dva širi od kalupa torte. Krajeve ne pomerati, jer se kasnije koriste za posipanje.
3. Peći 10-15 minuta na 180 stepeni.
4. Krem napraviti tako što ćete umutiti belanca s kašikom šećera u čvrst sneg.
5. U 2 dl mleka razmutiti žumanca, gustin, puding od vanile, ostatak šećera i rendane korice voća.
6. Tu smesu skuvati u ostatku mleka.
7. Dok je još vruće, dodati sneg od belanaca, mešajući laganim pokretima.
8. Krem izliti na pečeno lisnato testo i sačekati da se ohladi.
9. Na ohlađenu smesu namazati umućenu slatku pavlaku u koju je prethodno umešana otopljenu belu čokoladu.
10. Na kraju još kolač posuti mrvicama od lisnatog testa, dobijenim od pečenih rubova.