Recept dana: Prevrnuti kolač sa jabukama
U pitanju je jedna od „starinskih“ poslastica, sočna i slatka.
Sastojci:
- 3 jabuke,
- malo slatkog od trešanja,
- kockica margarina,
- kašičica cimeta,
Za testo:
- 3 jajeta,
- 100 g šećera,
- kesica vanil šećera,
- 2 dl jogurta,
- 1 dl ulja,
- 300 g brašna,
- kesica praška za pecivo,
- marmelada od kajsija,
- šećer u prahu
Priprema:
1. Jabuke očistiti od kore i izdubiti sredinu.
2. Iseći jabuke na kolutove i poređati ih u okrugli pleh, predhodno namazan maragarinom i posut cimetom.
3. U svaki krug jabuke staviti po jednu trešnju iz slatkog (ako je sezona voća onda zrelu trešnju).
4. Jaja umutiti sa šećerom i dodati vanil šećer, a potom dodati i jogurt i ulje.
5. Zatim polako dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
6. Pripremljenu smesu sipati preko poređanih jabuka.
7. Staviti u zagrejanu rernu da se peče na 220 stepeni dok blago ne porumeni.
8. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
9. Pečen kolač ostaviti da se malo prohladi, pa ga lagano okrenuti na tanjir tako da jabuke budu gore.
10. Preko jabuka premazati u tankom sloju marmeladu od kajsija i posuti šećerom u prahu.