Рецепт дана: Преврнути колач са јабукама
У питању је једна од „старинских“ посластица, сочна и слатка.
Састојци:
- 3 јабуке,
- мало слатког од трешања,
- коцкица маргарина,
- кашичица цимета,
За тесто:
- 3 јајета,
- 100 г шећера,
- кесица ванил шећера,
- 2 дл јогурта,
- 1 дл уља,
- 300 г брашна,
- кесица прашка за пециво,
- мармелада од кајсија,
- шећер у праху
Припрема:
1. Јабуке очистити од коре и издубити средину.
2. Исећи јабуке на колутове и поређати их у округли плех, предходно намазан марагарином и посут циметом.
3. У сваки круг јабуке ставити по једну трешњу из слатког (ако је сезона воћа онда зрелу трешњу).
4. Јаја умутити са шећером и додати ванил шећер, а потом додати и јогурт и уље.
5. Затим полако додавати брашно помешано са прашком за пециво.
6. Припремљену смесу сипати преко поређаних јабука.
7. Ставити у загрејану рерну да се пече на 220 степени док благо не порумени.
8. Проверити чачкалицом да ли је колач печен.
9. Печен колач оставити да се мало прохлади, па га лагано окренути на тањир тако да јабуке буду горе.
10. Преко јабука премазати у танком слоју мармеладу од кајсија и посути шећером у праху.