Recept dana: Pogačice s čvarcima
Tople pogačice s čvarcima idealne su za hladnije dane. Nešto kao broj jedan na decembarskom i januarskom meniju…
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna,
- svež kvasac,
- kašika šećera,
- 300 ml toplog mleka,
1 1/2 kašičica soli,
- 1/2 kašičice bibera,
- 1 jaje,
- kašika masti,
- 350 g čvaraka,
- jaje za premazivanje
Priprema:
1. Čvarke samleti.
2. U jednoj posudi izmrviti kvasac, dodati šećer, pa potom preliti polovinom mlakog mleka. Ostavite desetak minuta da kvasac nadođe.
3. U većoj posudi prosejati brašno, so i biber, pa u sredini napravite udubljenje. Sipati sad nadošli kvasac, pa dodati jaje, mast i preostalo mleko.
4. Umesiti testo da postane glatko, pokriti ga krpom i ostaviti desetak minuta da miruje.
5. Nakon toga još jednom premesiti, opet prekriti krpom i ostaviti 40-ak minuta na toplom mestu da se diže.
6. Kad je testo naraslo, prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvaljati ga tanko i na pola površine rasporediti trećinu mlevenih čvaraka.
7. Poklopiti polovinu premazanu čvarcima „čistom” polovinom, pa opet razvaljati što tanje. Ponoviti postupak (na pola površine istresti čvarke, poklopiti čistom polovinom, razvaljati) još dva puta.
8. Kod poslednjeg puta razvaljati testo na otprilike 1,5 cm debljine i kalupom za kekse ili čašom vaditi krugove.
9. Ređati ih na pleh za rernu obložen papirom za pečenje, pa potom pogačice premazati razmućenim jajetom.
10. Peći 15-ak minuta na 180-190 stepeni, odnosno, do zlatnosmeđe boje.