Рецепт дана: Погачице с чварцима
Топле погачице с чварцима идеалне су за хладније дане. Нешто као број један на децембарском и јануарском менију…
Састојци:
- 500 г глатког брашна,
- свеж квасац,
- кашика шећера,
- 300 мл топлог млека,
1 1/2 кашичица соли,
- 1/2 кашичице бибера,
- 1 јаје,
- кашика масти,
- 350 г чварака,
- јаје за премазивање
Припрема:
1. Чварке самлети.
2. У једној посуди измрвити квасац, додати шећер, па потом прелити половином млаког млека. Оставите десетак минута да квасац надође.
3. У већој посуди просејати брашно, со и бибер, па у средини направите удубљење. Сипати сад надошли квасац, па додати јаје, маст и преостало млеко.
4. Умесити тесто да постане глатко, покрити га крпом и оставити десетак минута да мирује.
5. Након тога још једном премесити, опет прекрити крпом и оставити 40-ак минута на топлом месту да се диже.
6. Кад је тесто нарасло, пребацити га на побрашњену радну површину, разваљати га танко и на пола површине распоредити трећину млевених чварака.
7. Поклопити половину премазану чварцима „чистом” половином, па опет разваљати што тање. Поновити поступак (на пола површине истрести чварке, поклопити чистом половином, разваљати) још два пута.
8. Код последњег пута разваљати тесто на отприлике 1,5 цм дебљине и калупом за кексе или чашом вадити кругове.
9. Ређати их на плех за рерну обложен папиром за печење, па потом погачице премазати размућеним јајетом.
10. Пећи 15-ак минута на 180-190 степени, односно, до златносмеђе боје.