Recept dana: Pita sa šljivama
Prhko testo, lagani krem od vanile u kombinaciji sa cimetom očaraće vas već na prvi zalogaj.
Sastojci
Za testo:
- 350 g glatkog brašna,
- 170 g šećera u prahu,
- 1/2 praška za pecivo,
- 170 g putera,
- prstohvat soli,
- malo naribane korice limuna,
- 1 jaje
Za krem:
- 3 dl mleka,
- 4 supene kašike šećera,
- 1 puding od vanile,
- 360 g kisele pavlake
I još:
- 500 g šljiva,
- 1 vanil šećer,
- kašičica mešavine začina za medenjake ili kombinacija začina: cimet, klinčići, đumbir, muskatni oraščić
- 1 supena kašika ruma,
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Pomešati brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, so, naribanu limunovu koricu i puter isečen na ploške pa izraditi smesu prstima. Dodati razmućeno jaje i umesiti prhko testo. Zamotati ga u foliju i staviti u frižider dok se priprema krem.
2. Kuvati 2,5 dl mleka dok ne provri, a preostalih 0,5 dl dodati sadržaju vrećice pudinga u koji ste prethodno umešali šećer. Dobijenu smesu dodati provrelom mleku i žicom brzo mešati dok se puding ne zgusne. Maknuti sa vatre i ostaviti sa strane da se hladi. U mlak puding dodati kiselu pavlaku i izraditi krem mikserom.
3. Pripremiti šljive: oprati ih, skinuti peteljke, prepoloviti i izvaditi koštice. Zatim ih posuti vanil šećerom, mešavinom začina i rumom. Promešati i ostaviti sa strane dok pripremite kalup i stavljate u njega testo i krem.
4. Dno okruglog kalupa obložiti papirom za pečenje, a obruč lagano proći puterom. Pripremljeno testo podeliti na dva dela: 2/3 testa koristiti za dno i obruč, a 1/3 ostaviti u foliji jer će biti potrebno za vrh.
5. 2/3 testa razvaljati u krug veći od promera kalupa, a zatim ga prebaciti u kalup i prstima poravnati. Krem staviti na testo, poravnati, a zatim porežati polovine prethodno pripremljenih šljiva.
6. Uzeti preostalu trećinu testa i razvaljati ga na debljinu 3 milimetra. Modlicama iseći krugove različitih veličina i rasporediti ih po šljivama, tako da ostavite između krugova malo otvorenog prostora kako bi tečnost od šljiva isparila tokom pečenja.
7. Rernu zagrijati na 180 stepeni i peći dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim ostaviti u frižider kako bi se pita potpuno ohladila, a krem stisnuo.