Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Pita sa šljivama

25.08.2017. 15:05 15:08
Piše:
Foto: pixabay.com

Prhko testo, lagani krem od vanile u kombinaciji sa cimetom očaraće vas već na prvi zalogaj.

Sastojci

Za testo:

- 350 g glatkog brašna,

- 170 g šećera u prahu,

- 1/2 praška za pecivo,

- 170 g putera,

- prstohvat soli,

- malo naribane korice limuna,

- 1 jaje

Za krem:

- 3 dl mleka,

- 4 supene kašike šećera,

- 1 puding od vanile,

- 360 g kisele pavlake

I još:

- 500 g šljiva,

- 1 vanil šećer,

- kašičica mešavine začina za medenjake ili kombinacija začina: cimet, klinčići, đumbir, muskatni oraščić

- 1 supena kašika ruma,

- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Pomešati brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, so, naribanu limunovu koricu i puter isečen na ploške pa izraditi smesu prstima. Dodati razmućeno jaje i umesiti prhko testo. Zamotati ga u foliju i staviti u frižider dok se priprema krem.

2. Kuvati 2,5 dl mleka dok ne provri, a preostalih 0,5 dl dodati sadržaju vrećice pudinga u koji ste prethodno umešali šećer. Dobijenu smesu dodati provrelom mleku i žicom brzo mešati dok se puding ne zgusne. Maknuti sa vatre i ostaviti sa strane da se hladi.  U mlak puding dodati kiselu pavlaku i izraditi krem mikserom.

3. Pripremiti šljive: oprati ih, skinuti peteljke, prepoloviti i izvaditi koštice. Zatim ih posuti vanil šećerom, mešavinom začina i rumom. Promešati i ostaviti sa strane dok pripremite kalup i stavljate u njega testo i krem.

4. Dno okruglog kalupa obložiti papirom za pečenje, a obruč lagano proći puterom. Pripremljeno testo podeliti na dva dela: 2/3 testa koristiti za dno i obruč, a 1/3 ostaviti u foliji jer će biti potrebno za vrh.

5. 2/3 testa razvaljati u krug veći od promera kalupa, a zatim ga prebaciti u kalup i prstima poravnati. Krem staviti na testo, poravnati, a zatim porežati polovine prethodno pripremljenih  šljiva.

6. Uzeti preostalu trećinu testa i razvaljati ga na debljinu 3 milimetra. Modlicama iseći krugove različitih veličina i rasporediti ih po šljivama, tako da ostavite između krugova malo otvorenog prostora kako bi tečnost od šljiva isparila tokom pečenja.

7. Rernu zagrijati na 180 stepeni i peći dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim ostaviti u frižider kako bi se pita  potpuno ohladila, a krem stisnuo.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Gulaš od tikvica

Recept dana: Gulaš od tikvica

17.08.2017. 08:20 08:38
Recept dana: Projara od kukuruznog griza i heljdinog brašna

Recept dana: Projara od kukuruznog griza i heljdinog brašna

22.08.2017. 16:07 16:25