Рецепт дана: Пита са шљивама
Прхко тесто, лагани крем од ваниле у комбинацији са циметом очараће вас већ на први залогај.
Састојци
За тесто:
- 350 г глатког брашна,
- 170 г шећера у праху,
- 1/2 прашка за пециво,
- 170 г путера,
- прстохват соли,
- мало нарибане корице лимуна,
- 1 јаје
За крем:
- 3 дл млека,
- 4 супене кашике шећера,
- 1 пудинг од ваниле,
- 360 г киселе павлаке
И још:
- 500 г шљива,
- 1 ванил шећер,
- кашичица мешавине зачина за медењаке или комбинација зачина: цимет, клинчићи, ђумбир, мускатни орашчић
- 1 супена кашика рума,
- шећер у праху за посипање
Припрема:
1. Помешати брашно, шећер у праху, прашак за пециво, со, нарибану лимунову корицу и путер исечен на плошке па израдити смесу прстима. Додати размућено јаје и умесити прхко тесто. Замотати га у фолију и ставити у фрижидер док се припрема крем.
2. Кувати 2,5 дл млека док не проври, а преосталих 0,5 дл додати садржају врећице пудинга у који сте prеthodno умешали шећер. Добијену смесу додати проврелом млеку и жицом брзо мешати док се пудинг не згусне. Макнути са ватре и оставити са стране да се хлади. У млак пудинг додати киселу павлаку и израдити крем миксером.
3. Припремити шљиве: опрати их, скинути петељке, преполовити и извадити коштице. Затим их посути ванил шећером, мешавином зачина и румом. Промешати и оставити са стране док припремите калуп и стављате у њега тесто и крем.
4. Дно округлог калупа обложити папиром за печење, а обруч лагано проћи путером. Припремљено тесто поделити на два дела: 2/3 теста користити за дно и обруч, а 1/3 оставити у фолији јер ће бити потребно за врх.
5. 2/3 теста разваљати у круг већи од промера калупа, а затим га пребацити у калуп и прстима поравнати. Крем ставити на тесто, поравнати, а затим порежати половине prеthodno припремљених шљива.
6. Узети преосталу трећину теста и разваљати га на дебљину 3 милиметра. Модлицама исећи кругове различитих величина и распоредити их по шљивама, тако да оставите између кругова мало отвореног простора како би течност од шљива испарила током печења.
7. Рерну загријати на 180 степени и пећи док колач не добије лепу златну боју. Оставити на собној температури да се охлади, а затим оставити у фрижидер како би се пита потпуно охладила, а крем стиснуо.