Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт дана: Пита са шљивама

25.08.2017. 15:05 15:08
Пише:
Фото: pixabay.com

Прхко тесто, лагани крем од ваниле у комбинацији са циметом очараће вас већ на први залогај.

Састојци

За тесто:

- 350 г глатког брашна,

- 170 г шећера у праху,

- 1/2 прашка за пециво,

- 170 г путера,

- прстохват соли,

- мало нарибане корице лимуна,

- 1 јаје

За крем:

- 3 дл млека,

- 4 супене кашике шећера,

- 1 пудинг од ваниле,

- 360 г киселе павлаке

И још:

- 500 г шљива,

- 1 ванил шећер,

- кашичица мешавине зачина за медењаке или комбинација зачина: цимет, клинчићи, ђумбир, мускатни орашчић

- 1 супена кашика рума,

- шећер у праху за посипање

Припрема:

1. Помешати брашно, шећер у праху, прашак за пециво, со, нарибану лимунову корицу и путер исечен на плошке па израдити смесу прстима. Додати размућено јаје и умесити прхко тесто. Замотати га у фолију и ставити у фрижидер док се припрема крем.

2. Кувати 2,5 дл млека док не проври, а преосталих 0,5 дл додати садржају врећице пудинга у који сте prеthodno умешали шећер. Добијену смесу додати проврелом млеку и жицом брзо мешати док се пудинг не згусне. Макнути са ватре и оставити са стране да се хлади.  У млак пудинг додати киселу павлаку и израдити крем миксером.

3. Припремити шљиве: опрати их, скинути петељке, преполовити и извадити коштице. Затим их посути ванил шећером, мешавином зачина и румом. Промешати и оставити са стране док припремите калуп и стављате у њега тесто и крем.

4. Дно округлог калупа обложити папиром за печење, а обруч лагано проћи путером. Припремљено тесто поделити на два дела: 2/3 теста користити за дно и обруч, а 1/3 оставити у фолији јер ће бити потребно за врх.

5. 2/3 теста разваљати у круг већи од промера калупа, а затим га пребацити у калуп и прстима поравнати. Крем ставити на тесто, поравнати, а затим порежати половине prеthodno припремљених  шљива.

6. Узети преосталу трећину теста и разваљати га на дебљину 3 милиметра. Модлицама исећи кругове различитих величина и распоредити их по шљивама, тако да оставите између кругова мало отвореног простора како би течност од шљива испарила током печења.

7. Рерну загријати на 180 степени и пећи док колач не добије лепу златну боју. Оставити на собној температури да се охлади, а затим оставити у фрижидер како би се пита  потпуно охладила, а крем стиснуо.

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Гулаш од тиквица

Рецепт дана: Гулаш од тиквица

17.08.2017. 08:20 08:38
Рецепт дана: Пројара од кукурузног гриза и хељдиног брашна

Рецепт дана: Пројара од кукурузног гриза и хељдиног брашна

22.08.2017. 16:07 16:25