Recept dana: Letnja čorba od krastavaca
Lagana i osvežavajuća čorba od krastavca, nane, tikvica i paradajza idealan je obrok tokom vrelih dana koji su pred nama.
Sastojci:
- 8 krastavaca,
- kriška hleba,
- veza mladog luka,
- 4 manje tikvice,
- 2 paradajza,
- nekoliko listova nane,
- 2 dcl bujona od povrća,
- kašika jabukovog sirćeta,
- 5 kašika maslinovog ulja,
- soli i bibera po ukusu
Priprema:
1. Krastavce oljuštiti, pa jedan iseći na kolutiće, a ostale prepolovite po dužini, uklonite im semenke i iseći na trake.
2. Sa kriške hleba ukloniti koru, sredinu iseckati na kockice i izmiksati sa trakama od krastavaca.
3. Dodati sirće, so, hladan bujon, biber i maslinovo ulje, pa promešati da se dobije homogena kremasta masa.
4. Ostaviti da se hladi u frižideru.
5. Tikvice, oljušteni paradajz i mladi luk iseckati na kockice.
6. Ovako pripremljeno povrće sipati u posudu, dodati nekoliko iscepkanih listova nane, kašiku maslinovog ulja, posoliti i promešati.
7. Ohlađenu čorbu rasporediti u posude, u sredinu sipati malo pripremljenog povrća i servirati.