Рецепт дана: Летња чорба од краставаца
Лагана и освежавајућа чорба од краставца, нане, тиквица и парадајза идеалан је оброк током врелих дана који су пред нама.
Састојци:
- 8 краставаца,
- кришка хлеба,
- веза младог лука,
- 4 мање тиквице,
- 2 парадајза,
- неколико листова нане,
- 2 дцл бујона од поврћа,
- кашика јабуковог сирћета,
- 5 кашика маслиновог уља,
- соли и бибера по укусу
Припрема:
1. Краставце ољуштити, па један исећи на колутиће, а остале преполовите по дужини, уклоните им семенке и исећи на траке.
2. Са кришке хлеба уклонити кору, средину исецкати на коцкице и измиксати са тракама од краставаца.
3. Додати сирће, со, хладан бујон, бибер и маслиново уље, па промешати да се добије хомогена кремаста маса.
4. Оставити да се хлади у фрижидеру.
5. Тиквице, ољуштени парадајз и млади лук исецкати на коцкице.
6. Овако припремљено поврће сипати у посуду, додати неколико исцепканих листова нане, кашику маслиновог уља, посолити и промешати.
7. Охлађену чорбу распоредити у посуде, у средину сипати мало припремљеног поврћа и сервирати.