Рецепт дана: Лења пита с рогачем
У поређењу с чоколадом, рогач је три пута богатији калцијумом. У питању је идеална намирница за оне који не подносе глутен или су алергични на орашасте плодове. Може да замени део брашна у слатким рецептима.
Састојци:
За тесто:
- 500 г брашна,
- 200 г маргарина,
- 50 г кајмака,
- 2 жуманцета,
- кашика шећера,
- 1/2 кашичице соли,
- кесица прашка за пециво,
- кашика рендане лимунове коре
За фил:
- 200 г млевеног рогача,
- 250 г шећера,
- 500 г јабука,
- 50 мл рума,
- кашичица цимета,
- 2 беланцета
И још:
- шећер у праху за посипање
Припрема:
1. За припрему теста у дубљој чинији помешати брашно, омекшали маргарин, кајмак, жуманца, со, прашак за пециво и лимунову кору.
2. Све добро промешати миксером на најмањој брзини док се не добије растресита маса. Грудвичасто растресито тесто преручити на радну површину, па добро умесити рукама. Поделити га затим на два једнака дела и оставити да одстоји око пола сата.
3. Фил припремити тако што се миксером умуте беланца у чврст снег, уз постепено додавање шећера.
4. У већој чинији помешати рендане јабуке, рогач, рум и цимет, па лагано умешати беланца.
5. На радну површину посути брашно и оклагијом растањити половину теста на величину тепсије (25Х35 цм).
6. Тесто пребацити у подмазани плех, па избоцкати виљушком на неколико места.
7. Потом ставити фил и равномерно га распоредити.
8. На исти начин растањити и другу кору и пребацити преко фила.
9. Пећи око 50 минута на 180 степени.
10. Печени колач охладити, па потом исећи на коцке и посути прах шећером.