Recept dana: Gulaš
Priprema ovog gurmanskog specijaliteta spada u srednje zahtevne, potrebno je samo malo više vremena da se sastojci fino ukrčkaju. Pritom, možete ga skuvati od više vrsta mesa - od divljači, svinjetine, junetine...
Sastojci (za 5 osoba):
- 1 kg mesa (najbolje od dve vrste mesa u jednakoj količni)
- 1 kg luka,
- soli, vegete, aleve paprike i bibera po ukusu,
- 2 kašičice senfa,
- 3 paprike,
- 3 paradajza,
- 3 šargarepe,
- začin za gulaš,
- 4 čena belog luka,
- peršunov list,
- koren celera,
- goveđa kocka,
- 2 kašike svinjske masti,
- pasiranog paradajza po ukusu
Priprema:
1. Naseckati luk i beli luk, pa prodinstati na masti jedno 15 minuta.
2 Ubaciti naseckan paradajz, papriku, šargarepu, celer i malo peršuna, pa to sve zajedno dinstati oko sat i po vremena, odnosno, dok se ne pretvori u jednoličnu kašu.
3. Nakon što se povrće prodinstalo, ubaciti na kockice iseckano meso, pa ga malo prodinstati, a zatim dodati veću kašiku senfa i pustiti opet da sve malo krčka. Nakon toga, podliti s vodom na otprilike dva prsta iznad mesa, pa ubaciti začin za gulaš, so, vegetu, biber, crvenu papriku i pustiti da se malo prodinsta.
4. Potom ubaciti i goveđu kocku, pa pustiti da se malo prokuva.
5. Ubaciti pasirani paradajz, pa nakon toga dodati vode da prekrije mesto otprilike četiri prsta i pustiti da se kuva sve dok se meso ne bude skuvano.
6. Kad je meso skuvano, dodati još začina po želji i feferonu ili čili.