Recept dana: Džem od trešanja
Ukoliko želite da u trešnjama uživate i nakon što im prođe uvek nedovoljno dugačka sezona, evo sjajne voćne poslastice s komadima crne čokolade...
Sastojci:
- 3 kg trešanja,
- štapić cimeta,
- 300 g crne čokolade,
- karanfilić,
- limun (kora od jednog limuna)
Priprema:
1. Trešnje dobro oprati, staviti u šerpu, ubaciti štapić cimeta, 2-3 karanfilića, koru limuna i sve zajedno kuvati na tihoj vatri.
2. Povremeno promešati i skinuti penu ako se pojavi.
3. Kuvati oko sat vremena. Kada na varjači počena da se zadržava želatinasta masa, iscediti pola limuna, pa krčkati još 3 – 4 minuta i zatim skloniti s ringle (izvaditi karanfiliće i cimet).
4. Umešati 300 g crne čokolade.
5. Štapnim mikserom usitniti voće, vratiti na ringlu i kuvati još par minuta neprestano mešajući.
6. Sipati u sterilisane tegle i čuvati na tamnom i prohladnom mestu.