Рецепт дана: Џем од трешања
Уколико желите да у трешњама уживате и након што им прође увек недовољно дугачка сезона, ево сјајне воћне посластице с комадима црне чоколаде...
Састојци:
- 3 кг трешања,
- штапић цимета,
- 300 г црне чоколаде,
- каранфилић,
- лимун (кора од једног лимуна)
Припрема:
1. Трешње добро опрати, ставити у шерпу, убацити штапић цимета, 2-3 каранфилића, кору лимуна и све заједно кувати на тихој ватри.
2. Повремено промешати и скинути пену ако се појави.
3. Кувати око сат времена. Када на варјачи почена да се задржава желатинаста маса, исцедити пола лимуна, па крчкати још 3 – 4 минута и затим склонити с рингле (извадити каранфилиће и цимет).
4. Умешати 300 г црне чоколаде.
5. Штапним миксером уситнити воће, вратити на ринглу и кувати још пар минута непрестано мешајући.
6. Сипати у стерилисане тегле и чувати на тамном и прохладном месту.