Рецепт дана: Чизкејк с чоколадом и лешницима
Ако су ови дани због нечега добра вест, онда је то свакако због чињенице да је мало „јача“ и калоричнија храна не само дозвољена, већ се и препоручује. Дакле, право време да се почастимо једном сјајном посластицом...
Састојци (за 12 особа):
За подлогу:
- шоља млевеног кекса,
- 1/3 шоље млевених лешника,
- 4 кашике жутог шећера,
- 4 кашике отопљеног путера,
- 1/2 кашичице екстракта ваниле,
За фил:
- 300 мл слатке павлаке,
- 170 г чоколаде за кување,
- 500 г свежег или крем сира,
- ¾ шоље шећера,
- кашика густина,
- 2 јајета,
- 125 мл ликера од лешника,
- мало сецканих лешника за посипање,
- какао у праху по жељи
Припрема:
1. Рерну загрејати на 180 степени. Самлети кекс, лешнике (боље печене) и шећер, па у то додати отопљен путер и ванилу.
2. Масу расподелити у путером намазан плех за чизкејк пречника 22 центиметра (најбоље ако може да се отвори) и обликовати, па учврстити прстима или уз помоћ кашике.
3. Мало подићи ивице, па пећи десетак минута. Печено оставити да се хлади, па за то време припремити фил.
4. Мало смањити температуру у рерни (160 степени је довољно). Загрејати слатку павлаку до температуре пре кључана и прелити преко исецкане или изломљене чоколаде.
5. Сачекати који минут, па пажљиво измешати да се сва чоколада отопи и маса постане кремаста.
6. У већој посуди миксером умутити крем сир постепено му додајући шећер. Потом додати густин, па све промешати.
7. Уз мешање, додати и ликер.
8. Затим додати јаја, једно по једно, мешајући између.
9. Маса ће постати мало течнија, али то неће бити проблем.
10. На крају усути мешавину од чоколаде и слатке павлаке и све добро промешати.
11. Сипати фил на кору и пећи 30 минута. Без отварање врата од рерне, искључити је и оставити колач у рерни додатних пола сата.
12. Извадити из рерне, оставити да се охлади на собној температури, а потом ставити на хлађење на неколико сати или још боље до сутра.
13. Пре сервирања извадити чизкејк из обруча, па посути какао прахом и сецканим печеним лешницима.