Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Medena pita s orasima

20.02.2018. 17:35 17:39
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

U pitanju je mekana i sočna, a pritom još i posna verzija popularnih medenih kocki.

Sastojci (za 4 korice):

- 200 g margarina,

- 300 g mekog brašna,

- 300 g oštrog brašna,

- 2 kašike meda,

- 3 kašike šećera,

- 200 ml kisele vode,

- prašak za pecivo

 Za fil:

- 800 ml vode,

- 120 g mekog brašna,

- 8 kašika kristal šećera,

- 200 g margarina,

- 200 g mlevenih oraha.

 Za glazuru:

- 150 g posne čokolade,

- 3 kašike ulja (može i jedna dobra kašika margarina)

 Priprema:

1. Margarin ostaviti da dostigne sobnu temperaturu.

2. Pomešati obe vrste brašna i dodati prašak za pecivo.

3. Rukom sjediniti brašno i margarin da se dobije zrnasta masa.

4. Dodati šećer, med i kiselu vodu, pa zamesiti srednje tvrdo testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je mekše, dodati šaku brašna, a ako je tvrđe kašiku - dve kisele vode.

5. Ostaviti testo da odstoji pola sata u kesi u frižideru, pa ga podeliti na 4 dela.

6. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa razvući koricu skoro veličine obrnutog pleha od rerne. Izbušiti viljuškom, pa staviti da se peče. 7. Dok se peče prva korica, razvući drugu. Peći koru između 10 i 15 minuta, treba da ostane svetla, strogo paziti da ne izgori.

8. Pečene korice su krte i lomljive, pa treba s njima pažljivo rukovati.

9. 600 ml vode staviti na vatru da provri. U preostalih 200 ml razmutiti brašno i šećer, pa izmešati tako da se dobije smesu bez grudvica.

10. Zakuvati u vodi koja je provrila, pa mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa odmah u vrelo dodati mlevene orahe i mešati, a zatim i iseckan margarin i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

11. Na obrnut pleh od rerne staviti prvu koru, trećinu fila, drugu koru, drugu trećinu fila, pa treću koru i ostatak fila.

12. Preklopiti četvrtom korom i preko staviti tacnu ili drugu tepsiju da malo optereti kolač, da bi se lepo sve sleglo i zalepilo.

 13. Nakon što je odstojalo bar dva sata, preliti glazurom od čokolade rastopljene s margarinom ili uljem, pa posuti mlevenim orasima za dekoraciju.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Piletina s maslinama

Recept dana: Piletina s maslinama

18.02.2018. 12:28 12:35