Recept dana: Belgijski vafli
U pitanju je popularna poslastica nastala još u srednjem veku, čiji recept se održao sve do danas i pritom dodatno dobio na popularnosti zbog lakoće pripreme i brojnih varijacija.
Sastojci:
- 355 ml toplog mleka,
- 60 g otopljenog putera,
- 3 kašike šećera,
- prstohvat soli,
- kašičica vanile ili ruma,
- 2 veća jajeta,
- 300 g brašna,
- 20 g gustina,
- 1,5 kašičica suvog kvasca,
- malo cimeta
Priprema:
1. Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako ne kipuće) i ostaviti 15 minuta da se kvasac aktivira.
2. Dodati brašno i so, pa sve polako mešati kutlačom.
3. Potom dodati jaja, jedno po jedno, puter, mleko i vanilu i cimet po želji, pa sve sjediniti.
4. Ostaviti testo pokriveno na sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko sat vremena).
5. Peći u kalupu za vafle.