Recept dana: Banana čizkejk
Osvežavajuć i ukusan desert kao stvoren za vrele dane.
Sastojci:
Za piškotu:
- 4 veće banane,
- 60 ml ulje,
- 100 g šećera,
- ½ kesice vanil šećera,
- 200 g brašna,
- ½ kašičice praška za pecivo,
- ½ kašičice soda bikarbone,
- prstohvat soli,
- kašičica cimeta
Za fil:
- 900 g neslanog krem sira,
- 100 g šećera,
- ½ kesice vanil šećera,
- 250 ml mleka,
- kesica želatina
Priprema:
1. Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini.
2. Dodati šećer, vanil šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
3. Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom.
4. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet.
5. Smesu izliti u okrugli kalup, kome se stranica skida.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 30-40 minuta.
7. Neslani krem sir sipati u posudu za mućenje, dodati šećer i vanil šećer. Mikserom polako umutiti smesu.
8. U malo mlakog mleka dodati želatin i pustiti 5-10 minuta da bubri.
9. Kada je želatin nabrubrio, dodati ga preostalom mleku.
10. Mleko zatim postepeno dodati smesti od krem sira i mutiti mikserom dok se smesa ne sjedini.
11. Fil preliti preko ispečene i ohlađene kore. Ostaviti u frižideru najmanje tri sata da se smesa lepo rashladi.
12. Skloniti obruč sa kalupa, pa ohlađeni kolač seći i dekorisati čokoladnim prelivom i kolutovima banane.