Рецепт дана: Банана чизкејк
Освежавајућ и укусан десерт као створен за вреле дане.
Састојци:
За пишкоту:
- 4 веће банане,
- 60 мл уље,
- 100 г шећера,
- ½ кесице ванил шећера,
- 200 г брашна,
- ½ кашичице прашка за пециво,
- ½ кашичице сода бикарбоне,
- прстохват соли,
- кашичица цимета
За фил:
- 900 г несланог крем сира,
- 100 г шећера,
- ½ кесице ванил шећера,
- 250 мл млека,
- кесица желатина
Припрема:
1. Банане изгњечити виљушком, па додати уље, јаје и мутити да се смеса лепо сједини.
2. Додати шећер, ванил шећер и мутити док се шећер не отопи.
3. Брашно просејати и постепено додавати заједно са прашком за пециво и содом бикарбоном.
4. На крају додати прстохват соли и цимет.
5. Смесу излити у округли калуп, коме се страница скида.
6. Пећи у рерни загрејаној на 160 степени око 30-40 минута.
7. Неслани крем сир сипати у посуду за мућење, додати шећер и ванил шећер. Миксером полако умутити смесу.
8. У мало млаког млека додати желатин и пустити 5-10 минута да бубри.
9. Када је желатин набрубрио, додати га преосталом млеку.
10. Млеко затим постепено додати смести од крем сира и мутити миксером док се смеса не сједини.
11. Фил прелити преко испечене и охлађене коре. Оставити у фрижидеру најмање три сата да се смеса лепо расхлади.
12. Склонити обруч са калупа, па охлађени колач сећи и декорисати чоколадним преливом и колутовима банане.