PUNJENI KROMPIRI Kao glavno jelo svih koji POSTE ili, uz minimalne izmene, KAO PRILOG uz pečenje
Filovani posni krompiri - brzo se prave, preukusni su i vrlo zasitni
Mogu poslužiti i kao predjelo i kao glavno jelo.
Sastojci:
2 velika krompira, oljuštena i tanko isečena
2 kašike (posnog) margarina
3 čena belog luka, sitno iseckana
2 kašike brašna
60 ml (posne) pavlake
120 g (posnog) sira
so i mleveni crni biber po ukusu
Priprema:
Krompir dobro operite,pa ga kuvajte u slanoj vodi u koju ste dodali malo ulja.Nakon 15 minuta,ocedite vodu, krompir prelijte hladnom vodom i ogulite ga.
Krompir mora da bude na pola kuvan, nikako prekuvan. Prepolovite krompir i izdubite sredinu, pazite da vam ne pukne.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
Zagrejte margarin u šerpi na srednjoj vatri. Pržite i mešajte beli luk u rastopljenom margarinu dok ne zamiriše, oko 1 minut. Dodajte brašno, pržite i mešajte dok smesa ne postane glatka i zgusnuta, oko 2 minuta.
Polako dodajte posnu pavlaku, neprestano mešajući, oko 5 minuta.
Skinite lonac sa vatre i umešajte posni sir, dok se ne rastopi. Začinite solju i biberom.
Nadevom punite izdubljene polovine krompira, smanjite rernu na 180C i pecite 20 minuta, kad se sir istopi i nadev dobije zlatnu boju, izvadite, poslužite dok je toplo.
Alo.rs/ Dnevnik