ПУЊЕНИ КРОМПИРИ Као главно јело свих који ПОСТЕ или, уз минималне измене, КАО ПРИЛОГ уз печење
Филовани посни кромпири - брзо се праве, преукусни су и врло заситни
Могу послужити и као предјело и као главно јело.
Састојци:
2 велика кромпира, ољуштена и танко исечена
2 кашике (посног) маргарина
3 чена белог лука, ситно исецкана
2 кашике брашна
60 мл (посне) павлаке
120 г (посног) сира
со и млевени црни бибер по укусу
Припрема:
Кромпир добро оперите,па га кувајте у сланој води у коју сте додали мало уља.Након 15 минута,оцедите воду, кромпир прелијте хладном водом и огулите га.
Кромпир мора да буде на пола куван, никако прекуван. Преполовите кромпир и издубите средину, пазите да вам не пукне.
Загрејте рерну на 200 степени Ц.
Загрејте маргарин у шерпи на средњој ватри. Пржите и мешајте бели лук у растопљеном маргарину док не замирише, око 1 минут. Додајте брашно, пржите и мешајте док смеса не постане глатка и згуснута, око 2 минута.
Полако додајте посну павлаку, непрестано мешајући, око 5 минута.
Скините лонац са ватре и умешајте посни сир, док се не растопи. Зачините сољу и бибером.
Надевом пуните издубљене половине кромпира, смањите рерну на 180Ц и пеците 20 минута, кад се сир истопи и надев добије златну боју, извадите, послужите док је топло.
Ало.рс/ Дневник