PROBAJTE KVRGUŠU Hrskava kora i sočna piletina – jednostavna a savršena kombinacija
Pita kvrguša je tradicionalno bosansko jelo koje se najčešće priprema u Krajini.
Testo je sličnog sastava kao za palačinke i izliva se u tepsiju, a tokom pečenja na površini dobija nepravilne „kvrge”, po čemu je jelo i dobilo naziv.
Kvrguša se obično služi uz kiselo mleko ili pavlaku i omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme, a ova varijanta ima u sastavu i piletinu.
Sastojci
800 g pilećeg mesa
500 g brašna
4 jaja
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 kašika mešavine začina
2 kašike maslinovog ulja
kašika maslaca
1 kesica praška za pecivo
2 šolje mleka
400 g mešane sveže salate
Priprema
Meso iseći na komade, propržiti na ulju i maslacu, posoliti i pobiberiti, te dodati mešavinu začina. U dubljoj posudi umutiti jaja s mlekom, dodati pomešano brašno i prašak za pecivo. Mutiti da se sastojci sjedine i dobije gušća masa.
Pripremljeno meso poređati u tepsiji, preliti pripremljenom masom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti sa mešanom salatom.