Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROBAJTE KVRGUŠU Hrskava kora i sočna piletina – jednostavna a savršena kombinacija

20.02.2025. 12:04 12:07
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ Klix.ba
пита
Foto: Pixabay.com

Pita kvrguša je tradicionalno bosansko jelo koje se najčešće priprema u Krajini.

Testo je sličnog sastava kao za palačinke i izliva se u tepsiju, a tokom pečenja na površini dobija nepravilne „kvrge”, po čemu je jelo i dobilo naziv.

Kvrguša se obično služi uz kiselo mleko ili pavlaku i omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme, a ova varijanta ima u sastavu i piletinu. 

Sastojci

800 g pilećeg mesa

500 g brašna 

4 jaja

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

1 kašika mešavine začina

2 kašike maslinovog ulja

kašika maslaca 

1 kesica praška za pecivo

2 šolje mleka

400 g mešane sveže salate

Priprema

Meso iseći na komade, propržiti na ulju i maslacu, posoliti i pobiberiti, te dodati mešavinu začina. U dubljoj posudi umutiti jaja s mlekom, dodati pomešano brašno i prašak za pecivo. Mutiti da se sastojci sjedine i dobije gušća masa.

Pripremljeno meso poređati u tepsiji, preliti pripremljenom masom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti sa mešanom salatom.

Izvor:
Dnevnik/ Klix.ba
Piše:
Pošaljite komentar