POSNI NAMAZ OD PEČURAKA I PATLIDŽANA Jednostavno se sprema, a uz parče hleba čini doručak ili užinu savršenom
Hoće li neko postiti ili ne je verska odluka, a podrazumeva "isključivanje" loših misli i dela, kao i uzdržavanje od određenih namirnica, uglavnom životinjskog porekla.
Ovog puta donosimo recept za posni namaz od pečuraka i patlidžana.
Sastojci:
400g pečuraka (šampinjoni, bukovače…)
200g patlidžana
1 glavica luka
3 čena belog luka,
so
biber
sok od jednog limuna
1-2dl maslinovog ulja
Priprema:
Pečurke, patlidžan i luk isecite na manje komade rasporedite u pleh, začinite solju i biberom i prelijte sa malo maslinovog ulja.
Prekrite aluminijumskom folijom tako da sve dobro zatvorite ili poklopite pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 min odnosno dok ne omekšaju.
Nakon pečenja prespite u posudu za mešanje da se smalači zajedno sa sokom od pečenja i uz dodavanje maslinovog ulja sve dobro usitniti mikserom.
Pred kraj dodajte i limunov sok (po malo da bi ukus bio usklađen vašim željama) i dobro promešajte.
Na kraju dodati još soli i bibera ukoliko želite.
Količina upotrebljenog maslinovog ulja, limunovog soka i začina je isključivo na vama.
Namaz ostaviti da se hladi u frižideru barem 1č pre služenja.
U frižideru se može čuvati nekoliko dana.
Ako mu se za to vreme promeni tekstura samo ga promešajte. To se događa jer u namazu nema homogenizatora.
Kurir.rs