Recept dana: Posna paradajz čorba sa prazilukom
Paradajz čorbica je uvek dobro rešenje. Zdrav i ukusan obrok, prvenstveno zbog lipokena koji se nalazi u paradajzu, a koji štiti od nastanka arteroskleroze, infarkta srca i poboljšava celokupno stanje organizma.
Sastojci:
1/2 praziluka,
2-3 šargarepe,
400 ml kuvanog paradazja,
400 ml vode,
1 šaka posne testenine,
malo maslinovog ulja,
1 kašika brašna,
malo ljutog čili sosa,
so po ukusu,
suvi biljni začini po ukusu,
origano po ukusu,
bosiljak po ukusu
Priprema:
1. Praziluk sitno iseckati. Jednu do dve šargarepe izrendati, a ostalo iseći na kolutiće.
2. U šerpu sipati malo maslinovog ulja, pa dodati praziluk. Dinstati ga kratko, a potom dodati šargarepu i malo vode.
3. Dinstati još neko vreme. Kad se lepo uprži, dodati još vode i kuvanog paradajza.
4. Dodati začine po ukusu.
5. Ako vam čorba deluje ređe, razmutite malo brašna sa vodom pa dodajte. Kad provri, zakuvajte posnu testeninu po želji. Umesto testenine, možete napraviti i sitne flekice od vode i brašna.