POSNE GRILIJAŠ OBLANDE Slatkiš koji obožavaju sve generacije
Posne grilijaš oblande su savršeni sitni kolači koji će ulepšati posnu trpezu. Obavezno isprobajte ovaj recept.
Oblande sa čokoladom su starinski kolač koji se pravi od jeftinih sastojaka, ali ako želite u vreme posta da oduševite goste, onda vam predlažemo da napravite posne grilijaš oblande. Kombinacija krckavog karamelizovanog šećera sa lešnicima i oblandama je savršena.
Sastojci
10 oblandi
Za grilijaš:
- 200 g šećera
- 100 g lešnika
Za fil:
- 200 g šećera u prahu
- 200 ml vode
- 1 kesica vanilin-šećera
- 100 g mlevenih oraha ili lešnika
- 200 g margarina
Priprema
Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjedinili. Sipajte grilijaš na pek papir i poravnajte. Ostavite da se stegne.
U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer. Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike (ili orahe) i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom.
Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte.
Oblandu stavite na pleh obložen pek papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu. Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko.
Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi.
Informer.rs/ Dnevnik