NAPRAVITE LAŽNU BAKLAVU OČAS POSLA! Autor Deda Miletove kuhinje otkriva najbolji recept za brzi slatkiš
Jutjub kanal „Deda Miletova kuhinja” izdvojio se kao jedan od najpopularnijih na internetu, a iza njega stoji Slobodan Radojičić koji putem njega svojim pratiocima plasira recepte domaće i strane kuhinje.
Uz to, njegovi recepti dostupni su i na istoimenom Instagram i Tiktok nalogu, na kojima ga prati nekoliko desetina hiljada ljudi. Budući da je sve što zna u vezi sa kuhinjom naučio od svog oca Mileta, njemu je i posvetio svoj fud-blog na društvenim mrežama. Znanje koje je od njega dobijao danas prenosi i na svoju decu.
– Privukla me je ljubav prema kuvanju koju sam nasledio od svog oca Mileta. Na svoj fud-blog gledam kao na hobi i cilj mi je da probudim svest kod mladih ljudi da se vrate kuhinji i spremanju zdrave i domaće hrane – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Slobodan Radojičić i dodaje da trenutnu inspiraciju za raznovrsne recepte pronalazi upravo iz Deda Miletovog kuvara. – On ga je tokom života ispunjavao raznim receptima koje je sakupljao. U skorijoj budućnosti će Deda Miletov kuvar u obliku knjige, koja je u izradi, biti dostupan svima koji budu imali želju da je kupe.
Kako Slobodan objašnjava, ljudi na ovim prostorima slove za velike gurmane, te veliki deo naše kuhinje i nije toliko zdrav. Ipak, u zdrave obroke svrstao bi razne vrste riba, ali i sarmu za one koji kuvanju žele malo više da se posvete i potrude.
– Za one koji i nemaju baš dosta slobodnog vremena preporučio bih pilav sa piletinom i pavlakom uz dodatak zelene salate kao obrok koji može biti dobar balans između zdrave hrane i užitka – ističe naš sagovornik. – Moje omiljeno jelo je gorepomenuta sarma, a najčešće spremam razne vrste pita i, naravno, nezaobilazne torte i kolači, koji i preovladavaju na mom kanalu.
Za naše čitaoce pripremio je recept za lažnu baklavu - lep klolač, koji se brzo i lako priprema, pa će, kako kaže, svi oni koji su u žurbi, a vole slatkiše, u njemu uživati.
V. B.
Lažna baklava
za patišpanj:
4 jaja
šolja šećera
šolja mleka
šolja ulja
šolja i po griza
šolja i po mlevenih oraha
pola šolje krupno seckanih oraha
3 kašike brašna
1 prašak za pecivo
za preliv:
600 ml vode
300 g šećera
1 limun
U veću činiju razlupati jaja i ručno ih umutiti. Potom dodati šećer i, takođe, ručno umutiti da se lepo sjedini. Potom dodati šolju mleka, šolju ulja, šolju brašna, šolju i po griza i na kraju prašak za pecivo. Sve to lepo promešati ručno, mikser nije potreban. Na kraju dodajemo orahe, sitno seckane i krupno seckane. Sve to ponovo sjediniti. Smesu ostaviti da odstoji desetak minuta. Za to vreme napraviti preliv za kolač. Vodu sipati u šerpicu, dodati limun i šećer i ostaviti da prokuva. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Pripremljenu smesu izliti u činiju za pečenje koju smo namazali maslacom. Lepo protresti činiju da se smesa ravnomerno rasporedi. Rernu uključiti na 180 stepeni i peći oko 30 minuta. Kada je kolač pečen izvaditi ga napolje, izbušiti viljuškom ili čačkalicom i preliti vodom koju smo pripremili. Na kraju posuti što više oraha na vrh kolača i ostaviti ga nekih sat vremena da se prohladi, pa će biti spreman za serviranje.