ПОСНА ПРОЈА СА ПЕЧЕНИМ ПАПРИКАМА И ПОВРЋЕМ Раскошна и ПРАВА ДОМАЋИНСКА може послужити и као супер предјело за славску трпезу
У току је Божићни пост, а ми вам доносимо предлоге за нека од омиљених јела. Како данас постоје посне замене за скоро све мрсне намирнице, можете да правите чувене српске специјалитете без муке. Доносимо вам и један од бољих рецепата за посну проју, коју можете да једете за доручак или вечеру, али исто тако можете да је служите и као пређело на славама.
Она се некада служила уместо хлеба и правила се од 3 састојка које је свака домаћица имала код куће, а касније су додаване намирнице као што су поврће, јогурт... И тако је настала пројара, коју данас већина Срба зна као проју. Поред овог, постоји још један сјајан рецепт за посну проју са спанаћем.
Састојци:
- 1 шоља кукурузног брашна
- 1 шоља паленте
- 1 шоља уља
- 250 г посног фета сира (може димљени тофу)
- 250 г смрзнуте мешавине (поврће)
- 2 шоље киселе воде
- 2 печене паприке
- 2 кисела краставца
- 2 кашичице прашка за пециво
Рецепт за посну проју са поврћем и печеним паприкама:
У посуди помешајте кукурузно брашно, паленту и прашак за пециво. Затим сипајте киселу воду и уље. Све лепо сједините да нема грудвица, а онда додајте поврће које сте одмрзли и оцедили, сецкану печену паприку, кисели краставац и измрвљени фета сир, односно тофу. Све добро промешајте, па добијену смесу за проју сипајте у тепсију коју сте обложили пек папиром. Пеците посну проју у загрејаној рерни на 200°Ц око 40 минута.
kurir.rs/Dnеvik