PET ZDRAVSTVENIH DOBROBITI KONZUMIRANJA TIKVICA: Prava PROLEĆNA HRANA koja je NISKOKALORIČNA i prepuna vitamina
Tikvice su hranljivo i popularno povrće koje se može kombinovati i jesti na različite načine.
Tikvice su vrlo zdrave i preporučuje se njihova česta konzumacija, a sadrže esencijalne nutrijente poput vitamina C, K i B6, kao i minerala poput kalijuma, mangana i folata.
Redovna konzumacija ovog povrća može imati odličan učinak na zdravlje. Pogledajte koje se zdravstvene dobrobiti povezuju s tikvicama.
Tikvice su niskokalorične
Tikvice su izvrstan izbor za sve one koji žele da održe težinu ili smršaju jer ne sadrže puno kalorija. Ovo povrće smatra se niskokaloričnim zahvaljujući visokom sadržaju vode, a pomaže da ostanete hidrirani i osećate se sito satima nakon obroka.
Sadrže visok udeo vlakana
Ovo omiljeno povrće sadrži visok udeo dijetalnih vlakana koja podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u sprečavanju zatvora. Vlakna u tikvicama takođe pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i mogu doprineti smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.
Podržavaju zdravlje srca
U tikvicama se nalaze kalijum i magnezijum koji su korisni za zdravlje srca, prenosi Health Shots. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, dok magnezijum podržava normalan srčani ritam i rad mišića.
Podržavaju zdravlje očiju
Tikvice su bogate vitaminom A i luteinom koji su vrlo važni za očuvanje zdravlja očiju. Ovi spojevi u tikvicama mogu da smanje rizik od stanja očiju povezanih sa starenjem, kao što su očna mrena i makularna degeneracija.
Poznate po antioksidativnim svojstvima
Tikvice sadrže antioksidanse, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Redovnom konzumacijom ovog povrća može se uticati na smanjenje razvoja određenih bolesti.
Espresso.rs/ Dnevnik