A KAKO GA VI ZOVETE
OVO JELO SVI VOLIMO, Ali ne znamo otkud mu BAŠ TO IME; NASUVO S KROMPIROM nije to što mislite, ALI JE NAJUKUSNIJI POSNI RUČAK
Skoro da nema osobe koja bar jednom nije jela nasuvo sa sirom ili krompirom, pa čak i s makom. Naziv nasuvo karakterističan je za Vojvodinu, i dolazi od načina pripreme i serviranja ovog tradicionalnog jela.
Naime, reč nasuvo dolazi od glagola nasuti (dodatno posuti ili preliti nečim). U ovom kontekstu označava jelo koje se ne kuva u mnogo tečnosti i koje nema bogat, tečni preliv poput čorbi ili sosa, već je "suvo" – posuto krompirom, makom, sirom ili prezlama.
Naziv se koristi da se jelo razlikuje od drugih testenina koje se služe u supama ili s bogatim sosovima.
Nasuvo se pravi od jednostavne domaće testenine, poput širokih rezanaca, koje se skuvaju, pa se zatim prelivaju ili mešaju sa krompirom, mlevenim makom, prezlama ili sirom.
Jelo je tradicionalno, jednostavno i ekonomično, često se pripremalo kao svakodnevni obrok u siromašnijim domaćinstvima.
U Vojvodini i Banatu nasuvo s krompirom je posebno popularno. Krompir se proprži sa lukom, pa se meša sa skuvanom testeninom. Nasuvo s makom se pravi tako što se testenina pospe mlevenim makom i šećerom.
Ovo jelo se često vezuje za domaću, rustičnu kuhinju i sećanja na tradicionalne obroke koji su se spremali brzo i s onim što je bilo dostupno u domaćinstvu.
U svetu je poznato i kao grenadir marš, jer je bilo jelo vojnika, spremano na brzinu i moglo je da se jede brzo i usput.
Evo kako se pravi na starinski način.
Potrebno je:
1kg krompira
600g brašna
Malo vode
Kašičica aleve paprike
Kašika masti
Luk
So, biber
Umesiti mekano testo od brašna, soli i vode. Ostaviti da malo odstoji, pa razvući na debljinu prsta. Iseći ga na kockice, pa malo protresti u brašnu, da se ne lepi. Posebno obariti krompir isečen na kockice pa kad se skoro skuva, u šerpu sipati testo u kockicama i obariti do kraja. Sve procediti i staviti u drugu šerpu. Na tiganju zagrejati mast, pa dodati sitno seckan luk i pržiti dok ne postane staklast. Dodati alevu papriku i odmah skloniti s vatre. Sipati malo vode od kuvanja, pa smesu kroz cediljku sipati u bareno testo i krompir. Posoliti, pobiberiti, sve pomešati i služiti toplo.
Od vode u kojoj se kuvalo testo i krompir, može se napraviti čorba. Dovoljno je samo ostaviti malo krompira i testa u šerpi, pa potom u šerpu sipati luk i papriku koji su ostali u cediljki. Sve promešati, još malo prokuvati, posoliti i služiti toplo.
Pogledajte kako ga pravi Mama Buba