А КАКО ГА ВИ ЗОВЕТЕ
ОВО ЈЕЛО СВИ ВОЛИМО, Али не знамо откуд му БАШ ТО ИМЕ; НАСУВО С КРОМПИРОМ није то што мислите, АЛИ ЈЕ НАЈУКУСНИЈИ ПОСНИ РУЧАК
Скоро да нема особе која бар једном није јела насуво са сиром или кромпиром, па чак и с маком. Назив насуво карактеристичан је за Војводину, и долази од начина припреме и сервирања овог традиционалног јела.
Наиме, реч насуво долази од глагола насути (додатно посути или прелити нечим). У овом контексту означава јело које се не кува у много течности и које нема богат, течни прелив попут чорби или соса, већ је "суво" – посуто кромпиром, маком, сиром или презлама.
Назив се користи да се јело разликује од других тестенина које се служе у супама или с богатим сосовима.
Насуво се прави од једноставне домаће тестенине, попут широких резанаца, које се скувају, па се затим преливају или мешају са кромпиром, млевеним маком, презлама или сиром.
Јело је традиционално, једноставно и економично, често се припремало као свакодневни оброк у сиромашнијим домаћинствима.
У Војводини и Банату насуво с кромпиром је посебно популарно. Кромпир се пропржи са луком, па се меша са скуваном тестенином. Насуво с маком се прави тако што се тестенина поспе млевеним маком и шећером.
Ово јело се често везује за домаћу, рустичну кухињу и сећања на традиционалне оброке који су се спремали брзо и с оним што је било доступно у домаћинству.
У свету је познато и као гренадир марш, јер је било јело војника, спремано на брзину и могло је да се једе брзо и успут.
Ево како се прави на старински начин.
Потребно је:
1кг кромпира
600г брашна
Мало воде
Кашичица алеве паприке
Кашика масти
Лук
Со, бибер
Умесити мекано тесто од брашна, соли и воде. Оставити да мало одстоји, па развући на дебљину прста. Исећи га на коцкице, па мало протрести у брашну, да се не лепи. Посебно обарити кромпир исечен на коцкице па кад се скоро скува, у шерпу сипати тесто у коцкицама и обарити до краја. Све процедити и ставити у другу шерпу. На тигању загрејати маст, па додати ситно сецкан лук и пржити док не постане стакласт. Додати алеву паприку и одмах склонити с ватре. Сипати мало воде од кувања, па смесу кроз цедиљку сипати у барено тесто и кромпир. Посолити, побиберити, све помешати и служити топло.
Од воде у којој се кувало тесто и кромпир, може се направити чорба. Довољно је само оставити мало кромпира и теста у шерпи, па потом у шерпу сипати лук и паприку који су остали у цедиљки. Све промешати, још мало прокувати, посолити и служити топло.
Погледајте како га прави Мама Буба