Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈИ ДОРУЧАК Чисти црева и убрзава метаболизам; Јефтин је и спрема се за 5 минута

17.09.2024. 11:12 11:24
Пише:
палента 1
Фото: pixabay.com/ilustracija

Осим што спречавања бројне болести, овај оброк је и изузетно укусан. Палента је савршен оброк за доручак, јер је лагана, даје вам снагу и осећај ситости за напоран остатак дана.

Иако је некада често била на трпезама, сада је помало заборављена, али никад није касно да је поново уврстите у ваш јеловник.

Представља једну врло здраву намирницу која се прави од кукурузног гриза, а можете је пронаћи у кесицама и разним паковањима, а припрема се на безброј начина.

Кукурузно брашно или гриз веома позитивно утичу на опште здравље људи. Палента не садржи глутен, па је погодна за све оне који су суочени са преосетљивошћу на глутен, заситна је и препоручује се свим узрастима.

Палента садржи природне масти, односно каротеноиде, а управо су те здраве масти заслужне за боље функционисање наших црева. Кукуруз такође садржи велике количине фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.

Захваљујући кукурузу, палента има веома мало калорија, па је идеалан оброк за мршављење. Једна је од најбољих и најефикаснијих намирница које се препоручују за конзумацију, јер се припрема брзо и лако, укус јој је врло благ и пријатан, заситна је, а уз то не ствара осећај тежине у стомаку.

Палента
Фото: Принтскрин YouTube

Паленту би требало да конзумирамо бар једном недељно, јер чисти црева и убрзава метаболизам, а потпуно је непотребно да вам говоримо колико је здравији избор од пекаре. Поред тога, за припрему вам је потребно свега 5 минута.

Припрема:

За једну порцију ставите 2 дл воде да прокључа, ставите кашику соли и кашику масти или уља. Кад вода проври, склоните са рингле и додајте две и по кашике паленте. Мешајте на нижој температури два до три минута. Паленти можете додати сир, кајмак, ланено семе, семенке сунцокрета, ајвар, а можете да је прелете и с топлим млеком.

Савет: Приликом мешања препоручује се употреба дрвене кашике, због саме оксидације, до које може доћи при употреби металне кашике.

Крстарица

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
У селу личких и кордунашких колониста палента народна хранитељица

У селу личких и кордунашких колониста палента народна хранитељица

04.07.2023. 10:34 10:39
ОВАЈ СРПСКИ ДОРУЧАК су сви заборавили: ЧИСТИ ЦРЕВА, УБРЗАВА МЕТАБОЛИЗАМ; И ЈЕФТИН И ЗДРАВ, треба га јести бар једном недељно

ОВАЈ СРПСКИ ДОРУЧАК су сви заборавили: ЧИСТИ ЦРЕВА, УБРЗАВА МЕТАБОЛИЗАМ; И ЈЕФТИН И ЗДРАВ, треба га јести бар једном недељно

16.06.2024. 09:39 10:20
НИШТА НИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ПРВОГ ОБРОКА У ДАНУ Када је најбоље јести доручак?
доручак

НИШТА НИЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ПРВОГ ОБРОКА У ДАНУ Када је најбоље јести доручак?

13.09.2024. 10:48 10:59