Ove namirnice nikako ne biste smeli da podgrevate
Sveže pripremljeni obroci u današnjem sve bržem stiluu života postaju luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.
Podgrevanje hrane se generalno ne preporučuje, jer većina namirnica u sebi sadrže jedinjenja koja podgrevanjem postaju štetni.
Namirnice koje, pak, možete da jedete i sutradan su žitarice, jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima i sastav im ostaje relativno nepromenjen.
Što se ostalih namirnica tiče, zagrevanje bi trebalo izbegavati, a evo i zbog čega:
Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji prilikom zagrevanja prelaze u nitrite, koji su jako štetni i kancerogeni.
Spanać je najrizičniji u ovoj grupi namirnica i zato preporuka da ga uvek konzumirate u svežem obliku.
Gljive se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, pa se stoga preporučuje samo blago zagrevanje do 70 stepeni.
Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a nije zgoreg ni pomenuti kako najnovija istraživanja pokazuju da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen.
Meso zagrevanjem postaje našem telu nepoznato, zbog promena u sastavu proteina.
Drugim rečima, kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nepoznata našem organizmu i nesvarljiva, pa samim tim i toksična.
Što se podgrevanja supe tiče, ono se toleriše samo u slučaju kada iz šerpe prethodno izvadite meso i povrće, pa potom ugrejete samo tečnost. Isti postupak možete da primenite i prilikom podgrevanja variva.