Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ove namirnice nikako ne biste smeli da podgrevate

17.10.2017. 18:53 19:01
Piše:
Izvor: pixabay.com

Sveže pripremljeni obroci u današnjem sve bržem stiluu života postaju luksuz, a podgrejana hrana kojoj pribegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.

Podgrevanje hrane se generalno ne preporučuje, jer većina namirnica u sebi sadrže jedinjenja koja podgrevanjem postaju štetni.

Namirnice koje, pak, možete da jedete i sutradan su žitarice, jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima i sastav im ostaje relativno nepromenjen.

Što se ostalih namirnica tiče, zagrevanje bi trebalo izbegavati, a evo i zbog čega:

Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji prilikom zagrevanja prelaze u nitrite, koji su jako štetni i kancerogeni.

Spanać je najrizičniji u ovoj grupi namirnica i zato preporuka da ga uvek konzumirate u svežem obliku.

Gljive se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, pa se stoga preporučuje samo blago zagrevanje do 70 stepeni.

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a nije zgoreg ni pomenuti kako najnovija istraživanja pokazuju da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen.

Meso zagrevanjem postaje našem telu nepoznato, zbog promena u sastavu proteina.

Drugim rečima, kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama, menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nepoznata našem organizmu i nesvarljiva, pa samim tim i toksična.

Što se podgrevanja supe tiče, ono se toleriše samo u slučaju kada iz šerpe prethodno izvadite meso i povrće, pa potom ugrejete samo tečnost. Isti postupak možete da primenite i prilikom podgrevanja variva. 

Autor:
Pošaljite komentar
Fizička aktivnost i zdrava ishrana najbitniji

Fizička aktivnost i zdrava ishrana najbitniji

05.02.2017. 18:33 11:39
Ishrana–faktor rizika, ali i prevencija bolesti

Ishrana–faktor rizika, ali i prevencija bolesti

16.10.2015. 18:52 13:33