few clouds
14°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0717
usd
104.8278
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ове намирнице никако не бисте смели да подгревате

17.10.2017. 18:53 19:01
Пише:
Извор: pixabay.com

Свеже припремљени оброци у данашњем све бржем стилуу живота постају луксуз, а подгрејана храна којој прибегавамо у овом случају један је од најгорих непријатеља нашег здравља.

Подгревање хране се генерално не препоручује, јер већина намирница у себи садрже једињења која подгревањем постају штетни.

Намирнице које, пак, можете да једете и сутрадан су житарице, јер најмање губе на нутритивним вредностима и састав им остаје релативно непромењен.

Што се осталих намирница тиче, загревање би требало избегавати, а ево и због чега:

Спанаћ, цвекла, целер и репа у себи садрже нитрате који приликом загревања прелазе у нитрите, који су јако штетни и канцерогени.

Спанаћ је најризичнији у овој групи намирница и зато препорука да га увек конзумирате у свежем облику.

Гљиве се због својих протеина лако мењају и постају штетне, па се стога препоручује само благо загревање до 70 степени.

Кромпир такође спада у токсичну групу намирница које након загревања губе своја нутритивна својства, а није згорег ни поменути како најновија истраживања показују да је кромпир најздравији куван, али охлађен.

Месо загревањем постаје нашем телу непознато, због промена у саставу протеина.

Другим речима, када се протеини дуго загревају на високим температурама, мења се њихова структура и тако промењена постаје непозната нашем организму и несварљива, па самим тим и токсична.

Што се подгревања супе тиче, оно се толерише само у случају када из шерпе prеthodno извадите месо и поврће, па потом угрејете само течност. Исти поступак можете да примените и приликом подгревања варива. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Физичка активност и здрава исхрана најбитнији

Физичка активност и здрава исхрана најбитнији

05.02.2017. 18:33 11:39
Исхрана–фактор ризика, али и превенција болести

Исхрана–фактор ризика, али и превенција болести

16.10.2015. 18:52 13:33