Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ČULI STE ZA GEMISTU? Ovo je jelo NAJOMILJNIJI ručak kod GRKA; Razno punjeno POVRĆE spremano na ovaj NAČIN obavezno probajte (VIDEO)

28.06.2024. 12:16 13:05
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Grci su narod koji ne voli preterano rano da jede, ali kuhinja im je fenomenalna, te brojni recepti sa tog područja prave se po celom svetu.

Gemista, razno punjeno povrće sa pirinčem, je jedno od najomiljeniji specijaliteta kod njih.

Sastojci:

3 paradajza

3 paprike

3 patlidžana

3 krompira

300g belog pirinča

1 crni luk

1 šargarepa

50g pinjola

50g suvih grožđica

1 čaša paradajz soka

Seckani sveži peršuna i mirođija po ukusu

So, biber, Vegeta, malo šećera

Maslinovo ulje

Priprema:

Operemo svo povrće, pripremimo paprike za punjenje, paradajz i patlidžan izdubimo kašikom i zadržimo unutrašnjost za punjenje a vrh paprike i parađza da poklopimo povrće pred pečenje. Krompir oljuštimo i isečemo, poređamo u tepsiju povrće za punjenje, praznine popunimo krompirom, pospemo malo soli i šećera kako bi povrće pustilo svoje sokove.

Prelazimo na smesu za punjenje. Na maslinovom ulju dinstamo sitno seckani luk. U blenderu usitnimo šargarepu i unutrašnjost patlidžana pa i to dodamo u tiganj i dinstamo par minuta. Dodajemo pirinač, pinjole i grožđice. U blenderu izmiksamo unutrašnjost paradajza i čašu soka od paradajza. Pola ove smese dodajemo u punjenje a pola ostavljamo za kraj. Dodajemo i čašu vode u tiganj, začine i kuvamo na blagoj vatri par minuta dok ne omekša pirinač. Skinemo sa vatre i pospemo svežim začinskim biljem.

Punimo povrće sa smesom od pirinča. Za kraj, u preostali paradajz sos dodajemo maslinovo ulje i ovim prelijemo svo povrće i dobro posolimo.

Pečemo u rerni na 200 stepeni, prvih pola sata prekriveno alu folijom a potom još sat vremena dok jelo dobro ne porumeni. Serviramo Gemista uz svež hleb ali mimo posta neizostavan je i feta sir.

stil.kurir

Piše:
Pošaljite komentar