ЧУЛИ СТЕ ЗА ГЕМИСТУ? Ово је јело НАЈОМИЉНИЈИ ручак код ГРКА; Разно пуњено ПОВРЋЕ спремано на овај НАЧИН обавезно пробајте (ВИДЕО)
Грци су народ који не воли претерано рано да једе, али кухиња им је феноменална, те бројни рецепти са тог подручја праве се по целом свету.
Гемиста, разно пуњено поврће са пиринчем, је једно од најомиљенији специјалитета код њих.
Састојци:
3 парадајза
3 паприке
3 патлиџана
3 кромпира
300г белог пиринча
1 црни лук
1 шаргарепа
50г пињола
50г сувих грожђица
1 чаша парадајз сока
Сецкани свежи першуна и мирођија по укусу
Со, бибер, Вегета, мало шећера
Маслиново уље
Припрема:
Оперемо сво поврће, припремимо паприке за пуњење, парадајз и патлиџан издубимо кашиком и задржимо унутрашњост за пуњење а врх паприке и парађза да поклопимо поврће пред печење. Кромпир ољуштимо и исечемо, поређамо у тепсију поврће за пуњење, празнине попунимо кромпиром, поспемо мало соли и шећера како би поврће пустило своје сокове.
Прелазимо на смесу за пуњење. На маслиновом уљу динстамо ситно сецкани лук. У блендеру уситнимо шаргарепу и унутрашњост патлиџана па и то додамо у тигањ и динстамо пар минута. Додајемо пиринач, пињоле и грожђице. У блендеру измиксамо унутрашњост парадајза и чашу сока од парадајза. Пола ове смесе додајемо у пуњење а пола остављамо за крај. Додајемо и чашу воде у тигањ, зачине и кувамо на благој ватри пар минута док не омекша пиринач. Скинемо са ватре и поспемо свежим зачинским биљем.
Пунимо поврће са смесом од пиринча. За крај, у преостали парадајз сос додајемо маслиново уље и овим прелијемо сво поврће и добро посолимо.
Печемо у рерни на 200 степени, првих пола сата прекривено алу фолијом а потом још сат времена док јело добро не порумени. Сервирамо Гемиста уз свеж хлеб али мимо поста неизоставан је и фета сир.
стил.курир