ORIGINALNE TULUMBE po starom BOSANSKOM RECEPTU Sočne, natopljene sirupom, uspevaju svakoj domaćici
Tulumbe su kolač koji se brzo i lako pravi i što je najvažnije ne treba vam za njih mnogo sastojaka, pa su poprilično jeftine. Nekada su ih domaćice često pravile za gotovo sve prilike, a danas ih najčešće jedemo samo u poslastičarnicama.
Ipak, postoje sačuvani starinski recepti koji i danas mogu da posluže da cela porodica kao nekad uživa u ovoj ukusnoj poslastici.
Potrebno je (za testo):
400 ml vode
150 ml ulja
1 kašičica soli
400 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
Priprema:
U šerpu stavite vodu, ulje i so, pa stavite da prokuva.
U drugu posudu stavite sve suve sastojke, pa dodajte u ključalu vodu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, a potom dodajte jaja i dobro izmešajte.
Tako pripremljeno testo stavite u kalup za tulume.
U dublju posudu stavite dosta ulja, zagrejte ga, pa spuštajte jednu po jednu tulumbu da se prže.
Nakon što su gotove stavite na papir da upije masnoću, pa ih potom ređajte u pleh i prelijte šećernim prelivom.
Ostavite da dobro upije, a po potrebi dodajte još preliva.
Sastojci za preliv:
1l vode
700 g šećera
Priprema:
U šerpu staviti vodu i šećer da prokuva. Nakon par minuta ostavite da se ohladi. Tim prelivom nalivate gotove tulumbe.
Kurir.rs/ Dnevnik