ОРИГИНАЛНЕ ТУЛУМБЕ по старом БОСАНСКОМ РЕЦЕПТУ Сочне, натопљене сирупом, успевају свакој домаћици
Тулумбе су колач који се брзо и лако прави и што је најважније не треба вам за њих много састојака, па су поприлично јефтине. Некада су их домаћице често правиле за готово све прилике, а данас их најчешће једемо само у посластичарницама.
Ипак, постоје сачувани старински рецепти који и данас могу да послуже да цела породица као некад ужива у овој укусној посластици.
Потребно је (за тесто):
400 мл воде
150 мл уља
1 кашичица соли
400 г брашна
1 кашичица прашка за пециво
5 јаја
Припрема:
У шерпу ставите воду, уље и со, па ставите да прокува.
У другу посуду ставите све суве састојке, па додајте у кључалу воду и мешајте док се не згусне. Оставите да се охлади, а потом додајте јаја и добро измешајте.
Тако припремљено тесто ставите у калуп за тулуме.
У дубљу посуду ставите доста уља, загрејте га, па спуштајте једну по једну тулумбу да се прже.
Након што су готове ставите на папир да упије масноћу, па их потом ређајте у плех и прелијте шећерним преливом.
Оставите да добро упије, а по потреби додајте још прелива.
Састојци за прелив:
1л воде
700 г шећера
Припрема:
У шерпу ставити воду и шећер да прокува. Након пар минута оставите да се охлади. Тим преливом наливате готове тулумбе.
Kurir.rs/ Дневник