OPREZ! SREMUŠ IMA OTROVNOG DVOJNIKA Prilikom berbe obratite pažnju jer posledice trovanja mogu biti kobne
Prilikom berbe i eventualne kupovine obratite pažnju.
Mrazovac je opasan, zbog svog sastojka kolhicin, a posledice trovanja mogu biti kobne, jer ne postoji protivotrov
Sremuš ili šumski luk je divlja biljka koja raste najčešće u močvarnim šumama, a njena sezona je početak proleća. Uskoro će pijace biti pune ovog lekovitog i jestivog bilja. Izuzetno je bogat vitaminom C, a sjajna je za prolećno čišćenje, odnosno detoksikaciju krvi, creva i želuca. Ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a smatra se da je lekovitiji od crnog i belog luka. Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva.
Ima listove kao đurđevak i naraste otprilike od 20 do 40 cm, poseduje uspravnu i tanku lukovicu bele ili žućkaste boje. U proleće iz lukovice izrastu najčešće dva duguljasta, eliptična tamnozelena lista koji su sjajni, a pri dnu se sužavaju u dugu peteljku.
Tokom berbe sremuša, uglavnom se sakupljaju listovi za pripremu salate, priloga ili raznih pita, dok se beličasta lukovica koristi i kao pikantan začin.
Međutim, ova biljka slična belom luku ima i otrovnog dvojnika, te ako ne kupujete na pijaci, obratite pažnju na to šta berete. Na livadama i pašnjacima može potkrasti biljka slična njemu - mrazovac, koji je vrlo otrovan. Mrazovac je opasan, zbog svog sastojka kolhicin, a posledice trovanja mogu biti kobne, jer ne postoji protivotrov. Jedini i verovatno najsigurniji metod da ih razlikujete jeste miris. Listovi medveđeg luka, odnosno sremuša, zašiljenog su vrha, jarko zelene boje i ima ih dva ili tri, dok otrovni listovi mrazovca mirišu na beli luk, piše Srbija danas.