MIRIS ITALIJE u vašem domu: Napravite UKUSNU I ZDRAVU FOKAČU
Aromatična italijanska pogača gotova je za tili čas
Italijanska pogača sa raznim dodacima je neverovatno ukusna, a veoma lako se pravi.
Fokača se ukrašava začinskim biljem i raznim povrćem. Može da se jede sama, a savršena je uz masline, paradajz i sir.
Ona se pravi sa maslinovim uljem, a posipa ruzmanom, origanom ili timijanom. Na vrh se često stavljaju masline. Fokača treba da bude spolja hrskava, a unutra vazdušasta.
Sastojci:
450 g brašna
25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
I još:
100 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica krupne morske soli
maslinke (crne ili zelene)
1 grančica svežeg ruzmarina
Priprema:
U činiju stavite kvasac, šećer i so, dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje, ubacite dve kašike brašna i pokrijte krpom na desetak minuta da se kvasac aktivira.
Dodajte brašno, promešajte i zamesite testo.
Odmah ga razvucite i stavite u podmazan pravougaoni pleh. Preko stavite streč foliju i ostavite jedan sat na toplom mestu.
Maslinovo ulje zagrejte da bude mlako, dodajte sitno iseckani beli luk, beli luk u prahu i suvi ruzmarin.
Sklonite streč foliju i prelijte testo uljem, a zatim vrhovima prstiju u testu napravite udubljena. Ponovo ostavite 10‒15 minuta da testo nadođe, a onda dodajte maslinke i pospite morskom solju.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta.
Informer.rs/ Dnevnik