МИРИС ИТАЛИЈЕ у вашем дому: Направите УКУСНУ И ЗДРАВУ ФОКАЧУ
Ароматична италијанска погача готова је за тили час
Италијанска погача са разним додацима је невероватно укусна, а веома лако се прави.
Фокача се украшава зачинским биљем и разним поврћем. Може да се једе сама, а савршена је уз маслине, парадајз и сир.
Она се прави са маслиновим уљем, а посипа рузманом, ориганом или тимијаном. На врх се често стављају маслине. Фокача треба да буде споља хрскава, а унутра ваздушаста.
Састојци:
450 г брашна
25 г свежег квасца
1 кашичица шећера
1/2 кашичице соли
250 мл млаке воде
3 кашике маслиновог уља
И још:
100 мл маслиновог уља
2 чена белог лука
1 кашичица белог лука у праху
1 кашичица сувог рузмарина
1 кашичица крупне морске соли
маслинке (црне или зелене)
1 гранчица свежег рузмарина
Припрема:
У чинију ставите квасац, шећер и со, додајте млаку воду и маслиново уље, убаците две кашике брашна и покријте крпом на десетак минута да се квасац активира.
Додајте брашно, промешајте и замесите тесто.
Одмах га развуците и ставите у подмазан правоугаони плех. Преко ставите стреч фолију и оставите један сат на топлом месту.
Маслиново уље загрејте да буде млако, додајте ситно исецкани бели лук, бели лук у праху и суви рузмарин.
Склоните стреч фолију и прелијте тесто уљем, а затим врховима прстију у тесту направите удубљена. Поново оставите 10‒15 минута да тесто надође, а онда додајте маслинке и поспите морском сољу.
Пеците у загрејаној рерни на 220 степени око 20 минута.
Informеr.rs/ Дневник