Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDAN NAČIN KUVANJA POVRĆA JE NAJGORI, UBIJA SVE DOBRO U NJEMU Evo najboljeg načina za pripremu, ali i šta treba izbegavati

20.01.2025. 17:17 17:30
Piše:
Izvor:
Krstarica
поврће
Foto: Youtube printscreen/ Gurman TV

Iako su salate u kojima je povrće sirovo veoma zdrave, povrće je jednako dobro i u toplom obroku – ali važno je znati kako ga pravilno pripremiti kako ne bi izgubilo sve hranljive materije 

Kuvanje na pari je najbolji način za zadržavanje vitamina i minerala. Povrće kao što su brokoli, spanać, karfiol i boranija idealno je za ovu vrstu kuvanja. Postoji i blanširanje – brzo kuvanje u ključaloj vodi, a zatim hlađenje u ledenoj vodi. Ovo čuva boju, teksturu i hranljive materije i idealno je za pripremu povrća za zamrzavanje.

Pečenje u rerni je najbolje kada se radi na nižim temperaturama, a pečenje čuva hranljive materije bolje od prženja. Povrće poput šargarepe, tikvice, paprike i slatkog krompira može se ispeći sa malo maslinovog ulja i začina.

Takođe, tu je i kratak sot na maslinovom ulju koji čuva vitamine rastvorljive u mastima (vitamini A, D, E i K). Idealan je za tikvice, paprike, spanać i pečurke.

Sirova potrošnja je, naravno, najbolja, posebno za vrste povrća poput šargarepe, krastavca, rotkvice, paprike i zelene salate.

Fermentacija je dobar način za očuvanje hranljivih materija i dodavanje probiotičke vrednosti – posebno za kiseli kupus i krastavce.

Šta izbegavati?

Kao što možete pretpostaviti, dugo kuvanje u vodi je najgore za povrće. Kuvanjem povrća gube se vitamini rastvorljivi u vodi (grupa C i B). Ako kuvate, koristite što je moguće manje vode.

Odmah nakon kuvanja dolazi do prženja, koje zbog visoke temperature uništava hranljive materije, a namirnice tako upijaju dosta masti.

Poslednji primer se ne odnosi na kuvanje, ali utiče i na kvalitet namirnice – ljuštenje kože. Koža povrća sadrži dosta vlakana i vitamina (šargarepa, krompir i tikvice), pa je ljuštite samo po potrebi.

Krstarica

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
PIRINAČ SALATA ZA 35 MINUTA Sadrži začin koji ima antikancerogena svojstva i sok od tropskog voća bogatog vitaminom C
Pirinac

PIRINAČ SALATA ZA 35 MINUTA Sadrži začin koji ima antikancerogena svojstva i sok od tropskog voća bogatog vitaminom C

18.01.2025. 09:18 09:24